Dark patterns
הוא מושג מתוך חווית המשתמש אשר מציג למשתמש ממשק שנוצר על מנת לגרום לו לבצע פעולה שיתכן שהוא לא היה עושה במצב אחר, כמו לרכוש ביטוח או להירשם לשירות בתשלום.
בדר”כ כשחושבים על עיצוב לא טוב אנחנו מדמיינים לעצמנו מעצב מרושל או אחד שלא שם לב לפרטים הקטנים.
Dark patterns הן לא טעות, הן תבניות שמכוונות באופן מובהק תוך שימוש בהבנה של הפסיכולוגיה האנושית לפעולות שהמוצר מרוויח מהן ולא המשתמש.
הארי בריגנל טבע את המונח הזה והוא ריכז באתר DarkPattners.org שעושים שימוש בתבניות כאלו. הוא טוען שבמבדקי A/B התבניות האלו דווקא מוכיחות ביצועים טובים ואחוזי המרה גבוהים לא כי הן מועילות למשתמש אלא כי הן מוליכות אותו שולל ולא עוזרות לו לקבל החלטות מושכלות. אלו תבניות לא אתיות.
כיצד תבניות אלו פועלות?
האם אי פעם הרגשתם שאתם צריכים לבצע פעולה שאתם לא לגמרי שלמים איתה רק כי לא מוצגת לכם אופציה טובה יותר? כנראה שמצאתם dark pattern . למרות שרוב האנשים מאמינים שהתבניות האלו הן טריקים פסיכולוגיים, לרוב אין להם שום קשר לפסיכולוגיה של המשתמש והן פשוט דרך זולה לנצל את העובדה שמשתמשים לא קוראים את הטקסטים עד הסוף מאחר והם מעוניינים לסיים את המשימה שלהם במהירות האפשרית.
העניין ב Dark patterns שהן נבנות על אותם עקרונות שאנחנו בונים ממשקים שמעצימים משתמשים.
דוגמאות ל Dark patterns
Forced Continuity
התבנית הזו מצויה בשירותים שבהם נדרש מנוי. כשאר משתמשים נרשמים לתקופת נסיון חינם הם מתבקשים למלא את פרטי האשראי שלהם וכשאר תקופת הנסיון מסתיימת כרטיס האשראי מחוייב באופן אוטומטי בלי שהמשתמש יזכור שהוא נתן את הרשות כך. לרוב למשתמשים אין דרך קלה לבטל את המנוי ולהספיק לשלם.
Bait and Switch
הדוגמא המפורסמת לכך היא הגישה המטעה של מיקרוסופט לגרום לאנשים לשדרג את המערכת שלהם מWindows OS לWindows 10. מיקרוסופט הציגו שני כפתורים: upgrade now or upgrade tonight במצב כזה במידה והמשתמש לא מעוניין לשדרג לווינדוס 10, איזו ברירה יש לו? בנקודה מסוימת גם הסגירה של חלון ההודעה גרמה לשדרוג המערכת.
Roach Motel
בתבנית הזו קל מאוד ליצור חשבון אבל קשה מאוד למחוק אותו.
דוגמא טובה לכך היא אמאזון, ניסיתם פעם לסגור את חשבון האמזון שלכם? זה כל כך קשה עד שזה כמעט בלתי אפשרי.
Privacy Zuckering
נקראת על שם מארק צוקרברג ומתארת את התופעה בה המוצר אוסף ומשתף הרבה יותר מידע ממה שהמשתמש מודע אליו.
פייסבוק מקשים מאוד מאוד על ניהול הפרטיות של החשבון. אין שקיפות אמיתית בנוגי למה שהחברה יכולה לעשות עם המידע שלנו, והפרטים נמצאים בתנאי השימוש שאף אחד לא קורה.
יותר מזה ישנם תנאי שימוש שבאופן דיפולטיבי מוגדרים מראש בלי שהמשתמש ידע כמו שכולם יכולים לחפש את מספר הטלפון שסיפקנו. מעט מאוד אנשים מודעים לכך ויודעים איך לשנות את זה.
הארי בריגנל יצר 12 קטגוריות של Dark pattern שכדאי להימנע מהן וריכז אותן באתר שלו.