לעצב עם נתונים


לעצב עם נתונים.
דאטה הוא הזהב החדש, הרבה מהמוצרים אוספים עלינו נתונים כדי לספק לנו חוויה טובה יותר.
דאטה עוזרת לנו במידה רבה להבין את המשתמשים, לנתח את דפוסי ההתנהגות שלהם ולקבל החלטות איפיוניות  מושכלות ואובייקטיביות. 
למה הדאטה כל כך חשובה לנו?
בעולם האמיתי המשתמשים בדר”כ ישתמשו במוצר שלנו באופן שונה ממה שציפינו, אנחנו צריכים הצצה לתוך מוחם הקודח של המשתמשים שלנו, ניתוח דאטה של משתמשים, הבנת ההתנהגות, ראיונות משתמשים, בדיקות, ומחקר על המתחרים שלנו הם חלק מהכלים העומדים לרשותנו.
כשאנחנו נשענים על דאטה, הפתרונות שלנו מותאמים יותר לצרכי המשתמשים.

כיצד נוכל להשתמש בדאטה?
ישנם שני סוגי דאטה: נתונים איכותיים ונתונים כמותיים.
 ישנם כמה עקרונות לשימוש בדאטה שיכולים לעזור לנו לנתח את הדאטה על מנת לקבל תובנות על דפוסי המשתמשים.

הגדירו את האנליטיקות ואת מדדי ההצלחה
השלב הראשון באיסוף נתונים הוא הגדרת המדדים שאותם אנחנו בודקים ורוצים לאפיין לדוגמא:

·        האם הכפתור ההנעה לפעולה בבאנר מעלה את מספר הרוכשים?

·        אפיינתם תהליך הרשמה של ארבעה שלבים, אתם רוצים להבין באיזה שלב של התהליך הכי הרבה אנשים נוטשים. מידע כזה יכול לעזור בצמצום או שינוי שלבי התהליך

·        בתהליך צ’ק אאוט מסויים, המשתמשים נוטשים את התהליך אפילו אחרי שהם הוסיפו פריטים לעגלה, אילו פעולות הם עושים אחרי הנטישה?

במקרה מסוימים דאטה יכולה להוביל לשינויים קטנים אך משמעותיים בממשק, באחד המקרים למשתמשים הייתה אפשרות לתייג מידע במוצר דרך כפתור- אייקון של תגית. העמקה בדאטה העלתה את הנתון שרק 20 אחוז מהמשתמשים לוחצים על הכפתור כדי לתייג את המידע ומשתמשים בדרך אחרת במוצר על מנת לתייג.
ניתוח הדאטה הזה הוביל למסקנה שכפתור בצורת אייקון לא משיג את המטרה ושינוי הכפתור לכפתור טקסטואלי העלתה את מספר התיוגים במוצר.
שינויים בסגנון הזה בולטים מאוד בניתוח הדאטה וניתן לראות בבירור את העלייה בגרפים, כמו כן ניתן להבין את המגמה לאורך זמן ולהיות בטוחים שהשינוי מועיל.

 

כרו את המידע על מנת לקבל החלטות אפיוניות
במידה ויש לנו התלבטות בין שני פתרונות שיש לנו לגביי פיצ’ר או אזור מסוים במערכת, קל מאוד לפנות לדאטה. אם אין לנו מספיק דאטה על האזור שאנחנו רוצים לבחון, כדאי להשקיע מאמץ בלאסוף נתונים מהאזור הזה.
ברגע שמסתכלים ” מתחת למכסה מנוע” ורואים את המספרים, ההחלטות האפיוניות נעשות מתוך מידע והפתרון יכול להיות מותאם יותר למשתמשים. בנוסף הדאטה יכולה להשפיע על העיצוב הפיצ’ר ולהוסיף או להסיר מידע.

מקדם החיכוך

מאפיינים ומעצבים שואפים תמיד לספר למשתמשים חוויה מהירה טובה וללא מאמץ. אחד מההנחות הנפוצות הן שחיכוך בין המשתמש לבין המוצר הוא דבר שאינו רצוי, ואנחנו רגילים כבר לקשר את המושג כאחת מנקודות הכאב של המשתמשים, אבל האם חיכוך זה משהו שאנחנו תמיד צריכים להימנע ממנו? האם יש מקרים בהם חיכוך מועיל למשתמשים ומקדם אותם?
ישנם מקרים בהם החיכוך מהווה שינוי קצב נחוץ למשתמשים ומאפשר להם הפסקה כדי למקד את תשומת הלב למה שחושב.
חיכוך יכול להועיל במספר מקרים:

·        כשאנחנו רוצים להגן על המשתמשים ולתת להם את מה שהם צריכים

·        חיכוך שמתגמל את המשתמשים ומספק הנאה בחוויה

·        חיכוך להגברת האמינות של המוצר

·        חיכוך שמאפשר למשתמשים לספוג את המידע ולהבין אותו טוב יותר

חיכוך מגן על המשתמשים
תארו לכם מקרה בו אתם נכנסים לאפליקציית הבנק שלכם, בודקים את מצב החשבון ומחליטים להעביר לחבר 40 ₪. בטעות במקום להקיש 40 ₪ הוספתם 0 נוסף והקלדתם 400 ₪.
זה בסדר גמור שהפעולה של בדיקת מצב החשבון תהייה מהירה וחלקה, אבל האם הפעולה של העברת כספים יכולה צריכה להיות באותו הקצב? לטעות בשלב כזה יש השלכות רציניות ולכן הוספת חיכוך בשלב הזה דווקא יכולה להגן על המשתמשים.
ישנם עוד מקרים כאלו שחיכוך מגן על המשתמשים:

·        טפסים בעלי משמעות רצינית כמו טפסים ממשלתיים
טפסים להגשת ויזה למשל צריכים להיות כאלו שהקצב בהם איטי יותר, הרי כל מילה חשובה ומשמעותית. הוספת קליקים ופופ אפים מאפשרת למשתמשים לעצור ולקרוא בעיון את מה שהם מזינים.

·        פעולות בלתי הפיכות
חשבו על מקרים בהם אנחנו צריכים למחוק כמות גדולה של פריטים בבת אחת בכלי מסוים.
זה שלב בו המשתמשים צריכים להיות מודעים להשלכות של הפעולה.

·        מניעה של פעולות ממכרות
חשבו על אפליקציות הימורים, הלוואות יומיות או אפילו משחקים בהם ניתן לרכוש דברים…
כמה מבאס סה אם הילד הקטן שלכם לוחץ על כל מיני כפתורים שהוא לא מכיר? במקרה הטוב הוא יכול לקנות לכם עוד חיים במשחק, במקרה הרע הוא יכול לארגן לעצמו הלוואה. חיכוך בשלב הזה עוזר למשתמשים לוודא ולקרוא שוב מה הפעולה שהם עומדים לבצע.

חיכוך כמקדם הנאה ותגמול במוצר

·        יצירת פוסט באינסטגרם או טי טוק.
כשאנחנו מעלים תמונה באינסטגרם יש לנו מטרה ברורה להעלות את התמונה כמה שיותר מהר, בפועל אינסטגרם מציעים לנו מגוון רחב של פילטרים שממש כיף לשחק איתם ואז יש שלב נוסף בו אנחנו עוברים שוב על התמונה שלנו ומשגרים את ארוחת הבוקר היפה שלנו לעולם. כל שלב כזה הוא בעצם חיכוך, אבל במקום שנתעצבן על זה אנחנו די נהנים מהפילטרים.

·        חיכוך לייצג מותג נחשק
ישנם מותגים מסויימים כמו טסלה או סוהו שבאופן מכוון יוצרים חיכוך כדי לתת תחושה שהם מאוד יוקרתיים ואי אפשר בקלות להצטרף למועדון האקסלוסיבי. כדי לרכוש טסלה, חבר/מכר צריך להפנות אותנו ולחכות 18 חודשים. בהצטרפות לסוהו צריך לצרף 3 ממליצים וסיכום. החיכוך עצמו לא מהנה אבל בהחלט נותן תחושה של הישג אחרי שעוברים אותו, באופן עקרוני אם משהו יקר או שאנחנו צריכים לעבוד בשבילו הערך שלו עבורנו עולה.

חיכוך להגברת אמינות המוצר
חיכוך שמדמה “חשיבה” של המוצר יכול להשפיע על התפיסה שלנו את האמינות שלו.

·        לחכות למוצר שיחשוב או שיעשה loading זה יכול להיות מאוד מתסכל, אך במקרים מסוימים השהייה הזו יוצרת תחושת אמינות. אנשים מאמינים שאם המוצר “חושב” איך להתאים את עצמו אלינו האלגוריתם יותר מורכב, יותר מותאם ויותר מדויק לצרכים שלנו. הטכניקה הזו נפוצה בעיקר במוצרים שמספקים שירות מותאם. אם אנחנו משקיעים זמן במילוי טופס מסוים שאמור לתת לנו שירות מותאם והמוצר מציף אותנו באופן מיידי בתוצאות, אנחנו עלולים לתפוס אותו כפחות אמין או שהאלגוריתם פחות ה”התאמץ” להשקיע בנו.

חיכוך שמאפשר למשתמשים לספוג את המידע ולהבין אותו טוב יותר
המשוואה של צמצום חיכוך משמעה פחות קליקים היא משווה שמאוד מוכרת לנו, אבל היא לא עובדת במקרים בהם המשתמשים צריכים לספוג ולהבין כמות גדולה של מידע. במקרים כאלו אנחנו לא רוצים לקחת את הסיכון שהמשתמשים לא יבינו את המידע עד הסוף ולזרז אותם להגיע מנקודה א’ לנקודה ב’.

·        נניח ויש לנו מוצר שממליץ למשתמשים על אפיקי השקעות. האינטרס שלנו כאנשי מקצוע הוא לגרום למשתמשים לבחור במוצר שלנו והאתגר הוא איך לעשות את זה בצורה הברורה, המהירה והחלקה ביותר. לא תמיד הגישה של צמצום הקליקים היא הגישה המתאימה, אם נעביר את המשתמשים  תהליך עמוס במידע במספר מצומצם של קליקים, אנחנו עלולים לגרום לעומס קוגניטיבי אצל המשתמשים.
חלוקה לצ’אנקים קטנים של מידע אמנם תעלה את מספר הקליקים אבל תעזור למשתמשים לסיים מהר את הטופס מאחר והם לא מוצפים והמוצר ממקד אותם לדברים החשובים.

חיכוך הוא כלי, וככלי שימוש נכון בו יכול להועיל למוצר ולמשתמשים. ההבדל בין חיכוך שמעצבן לבין חיכוך שמועיל הוא בכוונה עצמה. חשבו על חיכוך כמו סימני פיסוק, אנחנו יכלים לשלוט על קצב החוויה ולהאט את הקצב במידת הצורך. כל הפסקה צריכה להיות מכוונת ומקדמת את המשתמשים.