התחלה טובה

התחלה טובה
והפעם מאמר מעולה של אציק שפטובסקי שכתב מדריך נהדר לביצוע מחקר משתמשים כשאין תקציב או מוצר.
אז איך מתחילים מחקר כששום דבר עדיין אינו ידוע?
שאלות המחקר
הדבר החשוב ביותר הוא שאלות המחקר, כדאי לנסח את השאלות בצורה פשוטה אך לא מפורשת כדי להימנע ממצב בו המרואיינים עונים לנו את התשובות שהם חושבים שאנחנו רוצים ולא בהכרח את מה שה חושבים.
שאלות המחקר צריכות להיות ממוקדות רחבות ועם זאת מעשיות. אחת האופציות הטובות היא לשאול את המרואיינים על חוויות שלהם בהקשר למוצר או מוצרים דומים. כדאי לשאול שאלות פתוחות

קהל היעד
וודאו שאתם יודעים היטב מי קהל היעד, מה טווח הגילאים, מידת הבקיאות שלהם במוצרים טכנולוגיים וכו’. במקומות בהם נעשה כבר מחקר מתחרים קל יותר לזקק מי קהל היעד. במידה ואין קהל יעד מוגדר מראש, שבו עם הלקוח/החברה ודברו עם בעלי העניין כדי להבין למי אנחנו מתכננים את המוצר. לכולם זו הגדרה רחבה מדי.

ביקורות באפ סטור
בקרו באפ סטור של אפל וגוגל כדי לבדוק ביקורות על מוצרים דומים. אפשר לחלק את הביקורות לשלוש קטגוריות עיקריות- קוצים- הדברים השליליים שאנשים אומרים על המוצר, ורדים- הדברים החיוביים שאנשים אומרים וניצנים- ההזדמנויות שאנחנו מזהים במוצר. עצה נהדרת שיש במאמר היא: במידה המתחרים אינם מופעים באפ סטור דרך טובה לבדוק את ביקורות המשתמשים היא בפורומים השונים Product hunt.

ראיונות עם אנשים שמתאימים לקהל היעד שלנו
פנו לרשת המכרים שלכם: חברים, משפחה חברים של חברים וכל מי שעולה בדעתכם. כאשר הם יבינו שאתם מתעניינים באמת ובתמים במה שיש להם להגיד הם ישמחו לשתף. הם יעזרו לכם להבין את דפוסי ההתנהגות, את נקודות הכאב, את הדברים הטובים במוצרים וכו’.

ראיונות עם אנשים שאנחנו לא מכירים
יכול להיות שקל מאוד להגיע לקל היעד ויכול להיות שקהל היעד הוא מאוד ספציפי ולא לכולנו יש מכרים שמתאימים לפרופיל. למזלנו בעידן הרשתות החברתיות יש קהילות מיועדות לכמעט כל מקצוע שיש. בקרו בקהילות האלו ונסו לדלות משם מידע. בדקו פורומים ברחבי הרשת, או אפילו סרטוני “יום בחיי…”

עשו זאת בעצמכם
מה יותר טוב מנסיון מעשי? אם אתם מכירים את המתחרים, נסו את המוצרים שלהם, הורידו את האפליקציה, הירשמו לשבוע נסיון במערכת או כל דבר אחר.

כמה שיותר יותר טוב
בשלבים המוקדמים מאחר איכותני מתאים ביותר, אך במידה והארגון מבוסס ויש לא מאגר משתמשים, מחקר כמותני הוא דרך מעולה לקבל המון מידע מהמון משתמשים ובמהירות.

קטלוג המשתמשים
זיקוק המשתמשים לפי מידע שאספנו מהראיונות, יתכן שנוכל לסווג את המשתמשים שלנו למספר קטגוריות ולנתח את דפוסי ההתנהגות של כל אחד מהם.

Jobs to be done
Jobs to be done הן בעצם המכניקות שגורמות למישהו לאמץ חדשנות. אחרי הגדרת הפרסונות אפשר לנתח את המשימות שיש לכל פרסונה לבצע וכך להתאים מוצר לצרכים הספציפיים שלהם.

תשובות לשאלות המחקר
לאחר שאספנו את כל המידע, זה הרגע לחזור לשאלות המחקר ולענות עליהן, להבין מה הצרכים של קהל היעד ולייצר מוצר טוב יותר